Tesla stahuje z oběhu tisíce Cybertrucků. Na vině je vadná podložka plynového pedálu

fotografie autora David Vanda publikováno 21.04.2024 18:37
Tesla Cybertruck

Společnost Tesla stahuje všech 3 878 prodaných vozů Cybertruck z letošního roku. Rozhodnutí přichází v reakci na komplikace s plynovým pedálem, který se zasekává, a může vést k nekontrolovanému zrychlení s možnými fatálními následky.

Na závadu na vozech Tesla Cybertruck upozornil americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy. Z dostupných informací vyplývá, že se podložka plynového pedálu může uvolnit a zachytit se o obložení interiéru. Automobilka tak rozjela masivní svolávací akci týkající se všech vozidel vyrobených v období od 13. listopadu 2023 do 4. dubna 2024.

Jeden problém za druhým

Nejde přitom o první incident, se kterým se slavný výrobce elektromobilů v poslední době potýká. Začátkem roku byla stažena téměř všechna vozidla prodaná v USA poté, co bylo zjištěno, že výstražná světla na palubní desce jsou příliš malá. Jen několik týdnů předtím pro změnu 2 miliony vozů řešily problémy s funkcí autopilota. Tuto komplikaci bylo nakonec možné odstranit aktualizací softwaru bez nutnosti převozu automobilu k prodejci, tentokrát však pouhý update nestačí.

Samotná Tesla si přitom až donedávna nebyla vědoma žádných kolizí, zranění či úmrtí v souvislosti se zachycujícími se pedály. Společnost, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk, však v reakci na upozornění ze strany úřadů uvedla, že sestavu plynového pedálu vymění nebo opraví na vlastní náklady. Majitelé se již nyní mohou obrátit přímo na zákaznický servis Tesly. V červnu jim pak budou rozeslány dopisy s výzvou.

Tesla nezvládala ani první dodávky

Svolávací akce je zatím poslední ze série špatných zpráv pro americkou automobilku. Hodnota společnosti Tesla se od svého vrcholu na konci roku 2021 propadla téměř o dvě třetiny. Samotný Cybertruck byl navíc oproti původnímu plánu zpožděn o dva roky; první zhruba desítka futuristických pick-upů byla zákazníkům dodána loni v listopadu. Nejistota ohledně toho, kdy by mohla být zahájena velkosériová výroba, tak stále přetrvává.

O práci přišly desítky tisíc pracovníků

Musk se k potížím s dodávkami futuristického vozu Cybertruck vyjádřil během října roku 2023, kdy doslova uvedl, že si uvedením tohoto modelu na trh Tesla vykopala vlastní hrob. Očekává se, že na předpokládaný objem 250 000 vyrobených vozů ročně se dostane nejdříve v příštím roce. V minulém čtvrtletí pak automobilka pro změnu poprvé od dob pandemie zaznamenala meziroční pokles prodejů. Následně oznámila propouštění desítek tisíc zaměstnanců.

Nevyzpytatelné plány společnosti znepokojují především investoři. Ti požadují po Muskovi plán priorit, kterým chce aktuální krizi zažehnat. Představenstvo Tesly mezitím požádalo akcionáře o obnovení mnohamiliardového balíčku, který vizionáři na začátku roku zamítl soud v americkém státě Delaware. Kontroverze okolo Elona Muska a jeho firem tak neustávají, a budoucnost modelu Cybertruck tak zůstává i nadále nejistou.

Mohlo by Vás zajímat

Brzdy
publikováno 15. 5. 2024 autor David Vanda

Automatický brzdový systém bude do roku 2029 povinnou výbavou všech aut v USA, hlásí tamní úřady

Mandelinka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit mandelinky bramborové přírodní cestou. Vyzkoušejte účinný postřik

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

zavřít reklamu
×
Reklama