Autopilot v elektromobilech Tesla má další problémy

fotografie autora David Vanda publikováno 06.05.2024 07:00
Tesla

Zevrubné šetření ze strany amerických úřadů odhalilo alarmující nedostatky v systému automatického řízení vozidel značky Tesla. Co to znamená pro budoucnost automobilky?

Systém autopilota integrovaný ve vozech Tesla má podle nedávných zpráv „kritickou bezpečnostní mezeru“, která přispěla k nejméně 467 kolizím, z nich 13 skončilo fatálně. Vyplývá to z analýzy 956 dopravních nehod provedené Národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Nedávno zveřejněné výsledky tohoto šetření zahrnují tříletý průzkum zaměřený na funkčnost systému Tesla Autopilot. Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že tato funkce vedla k řadě incidentů, kterým by se při kontrolované jízdě dalo jednoduše předejít. Autonomní systému vozu podle všeho také nedostatečně zajišťovaly pozornost řidiče na situaci na vozovce.

Autopilot by měl pomoci udržet pozornost řidiče. To se mu ale příliš nedaří

NHTSA ve svém podání poukázala především na skutečnost, že autopilot zůstával zapnutý i v případech, kdy řidič nevěnuje dostatečnou pozornost řízení. Těmto situacím má pomoci právě systém nejrůznějších varování, které by měly nepozornosti předejít. Vše funguje na principu kamer uvnitř vozu, které sledují, zda-li se řidič dívá na cestu. Jakmile počítač vyhodnotí, že tomu tak není, spustí sérii zvukových výzev, které mají zajistit řidičovu pozornost. A právě v tomto ohledu funkce Tesla Autopilot výrazně zaostává.

Agentura rovněž uvedla, že zahajuje nové vyšetřování účinnosti aktualizace softwaru, kterou Tesla vydala v prosinci v rámci svolávací akce, a které se účastnily zhruba 2 miliony vozů v USA. Tento update se totiž věnoval právě nejrůznějším opravám funkce Autopilot, na které již NHTSA poukázala v průběhu samotného šetření. Podle agentury byla aktualizace pravděpodobně nedostatečná, protože jsou stále hlášeny dopravní nehody spojené s problematickým autopilotem.

Společnost Tesla i její šéf Elon Musk systému důvěřují a doufají v jeho další vylepšování

Samotná Tesla na svém webu uvádí, že funkce Autopilot je navržena tak, aby snížila pracovní zátěž řidiče, a to především prostřednictvím pokročilého tempomatu a technologie automatického řízení. V reakci na zprávu NHTSA pak někteří američtí zákonodárci vyzvali automobilku k omezení autopilota pouze na typ silnic, pro který byla tato funkce navržena. Na takových cestách by se například neměli vůbec vyskytovat cyklisté či chodci, s nimiž došlo k velké části zmíněných dopravních nehod.

Navzdory výše uvedenému prosazují společnost Tesla i její generální ředitel Elon Musk myšlenku toho, že budoucnost značky spočívá právě v technologii autonomního řízení. Musk již několik let slibuje zákazníkům a akcionářům, že Tesla bude schopna pomocí aktualizace softwaru přeměnit své stávající vozy na samořízená vozidla. Zatím však nabízí pouze asistenční systémy, a autonomní vozy tak zůstávají pouze sladkou hudbou budoucnosti.

Mohlo by Vás zajímat

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

Mšice
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí postřik na mšice, který ochrání vaši budoucí úrodu

Mšice
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Likvidujte mšice jako naše babičky: Účinný postřik, který si poradí se škůdci na rybízu i na sazenicích

zavřít reklamu
×
Reklama