Alfa Romeo přejmenovala svůj model Milano. Důvodem je výroba v Polsku

fotografie autora David Vanda publikováno 22.04.2024 07:00
Alfa Romeo Milano

Nový vůz Alfa Romeo Milano byl několik dní po svém představení přejmenován. Důvodem je prohlášení italské vlády, která tvrdí, že SUV vyrobené v Polsku porušuje zákony zakazující zahraniční produkty s italsky znějícími názvy.

Městské SUV Alfa Romeo s názvem Milano se musí přejmenovatna Junior poté, co se ukázalo, že původní název by mohl býtporušovat zákon domovské Itálie. Oznámil to tamní ministrprůmyslu Adolfo Urso, který uvedl, že hlavním problémem je to,že automobilka vyrábí model v zahraničí, konkrétněv Polsku.

Italskálegislativa zavedená v roce 2003 stanovuje, že výrobky s italskyznějícími názvy musí být vyráběny na území státu. Podobnápravidla například platí i pro šumivé víno z francouzskéoblasti Champagne, které jediné může být označováno jako pravéšampaňské.

Výrobce považuje celou věc za zbytečnou, vítáale reklamu zdarma

AutomobilkaAlfa Romeo se tak v reakci na vyjádření italské vládyrozhodla nové SUV přejmenovat. Uchýlila se k označeníJunior, který výrobce používal u modelů z 60. let minuléhostoletí. Přesto si však neodpustila určité popíchnutí doitalské legislativy, když uvedla, že název podle ní splňujevšechny zákonné požadavky, a že by vláda měla řešit mnohemdůležitější otázky než název nového automobilu. V duchupodpory vzájemného porozumění se však společnost rozhodlapožadavku vyhovět, a zároveň úřadům poděkovala za bezplatnoupropagaci značky, kterou tato debata bezpochyby přinesla.

V podobnémduchu se neslo i vyjádření generálního ředitele společnostiAlfa Romeo Jeana-Phillipa Imparata: „Rozhodli jsme se změnitnázev, i když víme, že to není nutné, protože chceme zachovatpozitivní emoce, které naše výrobky vždy vyvolávaly, a vyhnoutse jakýmkoli kontroverzím. Volba názvu Alfa Romeo Junior jenaprosto přirozená, protože je silně spjat s historií značky aod počátku patří k oblíbeným vozům nás i veřejnosti.“

Jméno Milano podle všeho nosí smůlu

Zástupcispolečnosti Alfa Romeo uvedli, že název Milano měl odkazovat naměsto, ve kterém byla firma v roce 1910 založena. Problémovšem spočíval v tom, že si pro jméno zvolila první vůzznačky vyráběný v zahraničí. Není to však poprvé, coAlfa Romeo usilovala o použití jména Milano. V minulosti tozkoušela u severoamerických verzích sedanu 75 z 80. let. I tehdyse jí ale rozhodnutí vymstilo. Později měl toto jméno nésthatchback Guiletta z roku 2010, nakonec byl ale narychlopřejmenován. Tentokrát však změna jména přichází až pooznámení nového vozu, a vyvolala tak poprask v médiích pocelém světě. Celý incident tak možná bude mít ještě dohru namezinárodní úrovni.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Několik tipů na vyvýšené jahodové záhony, které ozvláštní jakoukoli zahradu nebo terasu

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Broumovské stěny
publikováno 6. 5. 2024 autor Petr Dostál

Broumovsko: Božský klid stínů skal a doutnající historie na každém rohu

zavřít reklamu
×
Reklama