Jak si zdarma zkontrolovat auto před koupí? Ověřte si najeté kilometry, údaje o vozidlu i jeho pojištění

fotografie autora Jan Nováček publikováno 26.04.2024 07:00
Kontrola vin zdarma

Před koupí ojetého vozu doporučujeme řádně proklepnout jeho historii. Věděli jste, že i zdarma si můžete zjistit většinu důležitých údajů? Stačí znát VIN vozidla.

Koupě ojetého vozu není snadná záležitost. V dnešní době, kdy je v autobazarech i online inzertních serverech plno ojetých vozů, je těžké vybrat kvalitní vůz. Kontrola údajů v inzerátu, zda souhlasí se skutečností je dobrý způsob, jak při výběru vozu odfiltrovat nevhodné inzeráty ještě z pohodlí domova. 

Při kontrole se nejčastěji zadává VIN vozidla. Co je VIN? VIN je 17 místný kód, který jednoznačně identifikuje každé vozidlo. VIN kód najdete kromě technického průkazu i fyzicky vyražené na karoserii vozidla. Novější automobily mívají VIN viditelný za čelním sklem.

Kontrola VIN kódu zdarma – co všechno lze zjistit?

Kupované vozidlo je možné zkontrolovat podle VIN kódu i zdarma. Pokud nechcete utrácet za drahé prověření vozidla, postupujte podle návodu v tomto článku. Zdarma lze vyčíst základní údaje o vozidle, jako je tovární značka, datum první registrace, datum první registrace v ČR a další základní údaje. Dle VIN lze zdarma vyčíst i stav tachometru. Stav tachometru se zaznamenává při každé technické kontrole, při měření emisí nebo při evidenční prohlídce. Zdarma je také možné z VIN kódu prověřit, zda má vozidlo platné povinné ručení.

Prověření základních údajů o vozidle

Pro základní kontrolu vozidla dle VIN můžete použít službu https://www.kontrola-vin.cz/. Po zadání VIN kódu se dozvíte základní údaje o vozidle. Tyto údaje můžete porovnat s inzerátem a zjistit např., zda je v inzerátu uveden správný rok výroby, do kdy platí technická kontrola, nebo zda bylo vozidlo jako první registrováno v ČR. Z výpisu se také dozvíte, zda má vozidlo zapsané tažné zařízení nebo výpis ze sekce další záznamy, kde se uvádí alternativní rozměry kol nebo další zápisy do TP.

Kontrola tachometru zdarma

Další, co lze prověřit zdarma, je kontrola stavu tachometru. Pro kontrolu stavu tachometru slouží oficiální stránka ministerstva dopravy https://www.kontrolatachometru.cz/. Po zadání VIN kódu vám služba vypíše všechny záznamy o stavu tachometru. Zobrazují se stavy tachometru zapisované při každé technické prohlídce, při měření emisí i při evidenční kontrole. V tomto registru jsou údaje pouze z ČR – pokud je vozidlo ze zahraničí, systém nic nenajde, popř. najde záznamy až po přihlášení vozidla do ČR.

Prověření registru leasingových společností a registru kradených aut

Jako další věc, kterou si můžete dle VIN zkontrolovat zdarma, je registr leasingových společností a registr kradených aut. Na stránce https://vin.penize.cz/ zadáte opět VIN kód, po odeslání se zdarma dozvíte, zda je vozidlo odcizené nebo zda není vedené v registru v jedné z leasingových společností.

Kontrola povinného ručení zdarma

Neméně důležité je i kontrola povinného ručení. To, zda má vozidlo sjednáno povinné ručení se nemusí hodit jen při koupi auta, ale i při nehodě. Stránky České kanceláře pojistitelů nabízejí službu https://ic.ckp.cz/ pro základní ověření povinného ručení. Pro kontrolu zadejte VIN nebo SPZ vozidla a datum, pro které chcete platnost zkontrolovat. Po odeslání se dozvíte i jméno pojišťovny, u které je vozidlo pojištěno. To se může hodit např. při nehodě.

Prověření vozidla zdarma se nemusí hodit jen pokud si kupujete nové auto, ale může si takto zkontrolovat i auto, které už vlastníte.

Mohlo by Vás zajímat

Listové těsto
publikováno 5. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlé a jednoduché listové těsto pouze z 5 surovin: Ideální na sladké i slané pečení

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

zavřít reklamu
×
Reklama