Elektrické vozy řeší problém s rychlým opotřebením pneumatik

fotografie autora David Vanda publikováno 25.04.2024 07:00
Pneu

Zatímco životnost pneu vozidel na benzinový pohon činí v průměru 80 až 120 tisíc kilometrů, u elektromobilů je několikanásobně nižší. Potřeba jejich výměny je tak mnohdy častější než nutnost výměny oleje ve spalovacích motorech.

Elektromobily zažívají těžké časy. Nejenže se potýkají s problémy s nižším dojezdem a pomalejším dobíjením v zimním období, v poslední době se množí také případy enormního opotřebení jejich pneumatik. Provozovatelé autoservisů po celém světě hlásí, že majitelé elektrických vozů hlásí dojezd sotva 11 000 kilometrů, než dojde ke sjetí vzorku, což je v porovnání s klasickými vozy přibližně sedmkrát méně. Jak se ale ukazuje, výrobci elektromobilů o kratší životnosti pneumatik vědí – jen na ni tak nějak zapomínají při koupi vozu upozornit.

Za opotřebení může vyšší hmotnost i točivý moment

Problém podle všeho spočívá ve vyšší hmotnosti elektrických vozů, kterou zapříčiňuje především velká a těžká baterie. To reflektují také autoservisy, které mají s elektromobily mnohdy problém už na hydraulických zvedácích. Tesla Model S svou pohotovostní hmotností přesahuje dvě tuny, což je až dvojnásobek běžných městských automobilů. Tato váha se tak musí nutně podepsat i na opotřebení pneumatik. Kola jsou navíc zatížena vyšším točivým momentem elektromotoru, což je další faktor, který mnoho potenciálních uživatelů elektrických vozů zapomíná brát v potaz.

Existují speciální pneumatiky pro elektromobily, za ty si ale připlatíte

V důsledku výše uvedených informací by měly pneuservisy při výměně pneumatik elektromobilů dodržovat zvláštní opatření, například použití speciálních podložek pro zvedání. Majitelé těchto vozů pak mají zpravidla možnost si zvolit i speciální typ pneu určený přímo pro elektrické vozy. Jak to už ale bývá zvykem, jsou tyto pneumatiky sice mnohem odolnější, ale také i mnohem dražší než běžné druhy. Měnit tak sice budete méně často, úspory peněz se ale příliš nedočkáte.

Trh s pneumatikami pro elektrické vozy je stále v plenkách

Přestože se elektromobily mezi uživateli těší stále narůstající oblibě, infrastruktura pro zajištění jejich provozu se teprve postupně rozvíjí. To platí také v oblasti výrobců speciálních pneumatik pro tyto vozy, kterých zatím není příliš mnoho. Dá se ale předpokládat, že se tento trh bude v následujících několika letech poměrně rychle rozvíjet, a to nejen v důsledku zvyšující se poptávky po elektrických vozech, ale i kvůli poměrně nově odhalenému neduhu týkajícího se kratší životnosti pneumatik. Je tedy možné, že se návštěvy pneuservisu stanou z hlediska četnosti mezi oběma typy vozů srovnatelné, a rozdíly mezi elektromobily a klasickými vozy se spalovacími motory se tak opět trochu srovnají.

Mohlo by Vás zajímat

Hubnutí
publikováno 6. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Tyto potraviny zařaďte do svého jídelníčku. Spalují tuky a pomáhají s hubnutím do plavek

Kompost
publikováno 2. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 chyby při kompostování, kterým je potřeba se vyhnout, abyste získali kvalitní hnojivo

Sazenice
publikováno 4. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Účinný postřik proti plísni a škůdcům na rostlinách připravte dřív, než vysadíte sazenice na záhon

zavřít reklamu
×
Reklama