Co byste měli vědět před koupí ojetého vozu

fotografie autora David Vanda publikováno 19.03.2024 07:00
Koupě ojetého vozu

Uvažujete o koupi ojetého vozu, ale nevíte, na co si dát pozor? Poradíme vám, co byste před pořízením auta z druhé ruky rozhodně neměli zapomenout zohlednit.

Pořízení ojetého vozu s sebou zpravidla nese hodiny rozhodování a porovnání nejen samotných aut, ale i jejich prodejců. Pokud chcete mít jistotu, že eliminujete možná rizika z nákupu na minimum, zkuste se inspirovat našimi radami a tipy.

Naplánujte si rozpočet

Než začnete hledat svůj vysněný vůz, stanovte si jasný rozpočet, který vás provede zbytkem procesu. Tento úkol může být v případě ojetin o něco složitější, jelikož musíte počítat nejen se samotným nákupem, ale i s případnými opravami. Pokud si plánujete na auto půjčit, je dobré se s měsíčními splátkami držet pod 20 % čistého příjmu.

Poznejte historii vozu skrz naskrz

Vzhled může hodně klamat, a u ojetého automobilu to platí dvojnásob. Při pořizování takového vozu tak rozhodně není na škodu nechat si vypracovat zprávu o historii vozidla, kde najdete přehled o ujetých kilometrech, případných dopravních nehodách či opravách. Takováto zpráva je u ojetin naprosto klíčová, zejména chcete-li předejít dalším zbytečným problémům a výdajům v autoservise při opravě neduhů z minulosti.

Vůz nechte před nákupem zkontrolovat odborníkem

Prohlídka před nákupem je pravděpodobně jedním z nejdůležitějších kroků, který byste rozhodně neměli vynechat. Kontrola je v podstatě kombinací všech výše uvedených aspektů, a poskytne vám to nejpodstatnější info o tom, co vlastně kupujete. Navíc vám v ideálním případě zabere jen sotva hodinu času v servise. Tato hodina se však později ukáže jako naprosto neocenitelná.

Co byste měli vědět před koupí ojetého vozu

Důvěřujte svým smyslům a pocitům

Ačkoli se to může zdát samozřejmé, před konečným rozhodnutím o koupi je velmi důležité usednout za volant vozidla a vyzkoušet si ho. Můžete si tak všimnout celé řady detailů: Jak se cítíte během jízdy? Připadá vám vůz bezpečný? Jsou plynový a brzdový pedál dostatečně citlivé? Kdy zabírá spojka? Obecně platí, že pokud se vám něco nezdá, znamená to, že něco není v pořádku. Neméně důležitý je pak také pach vozu. Odér plísně může znamenat zatékající vodu, zápach z cigaretového kouře pak znamená mnohdy marný boj s úklidem. Dejte tak na svůj subjektivní dojem, a budete mít jistotu, že zvolíte správně.

Soukromník nebo bazar?

Tato otázka představuje asi největší dilema při nákupu ojetého vozu. Obě varianty přitom mají svá pro a proti. Soukromý prodejce vám nejspíš nabídne nižší cenu a také větší přehled o historii automobilu. Jen těžko si ale budete moci ověřit jeho důvěryhodnost, což může být při nákupu, v němž se převádějí desítky i stovky tisíc korun nepřekonatelný problém. V případě autobazarů budete mít pro změnu na výběr ze širší palety aut, připlatíte si ale za provizi a nemusíte být plně informováni o tom, co se s vozidlem dělo před nákupem. Záleží tedy spíše na osobních preferencích a na tom, čemu při nákupu dáváte přednost.

Ať už se nakonec rozhodnete jakkoli, je důležité, abyste se ve voze cítili bezpečně a spokojeně. Pokud pak navíc nezanedbáte výše uvedené kroky, budete s nákupem bezpochyby spokojeni, a nebudete se muset bát nečekaných investic do oprav vašeho staronového vozidla.

Mohlo by Vás zajímat

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Loutky
publikováno 9. 5. 2024 autor Petr Dostál

Vraťte se do dětství: festival loutek i návrat do minulosti

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

zavřít reklamu
×
Reklama