Chystáte se na delší výlet autem? Nezapomeňte si zkontrolovat to nejdůležitější

fotografie autora David Vanda publikováno 07.03.2024 07:00
kontrola oleje

Příprava vozu před delší jízdou je důležitá pro zajištění spolehlivosti i bezpečnosti během cesty. Na co všechno je dobré si dát pozor, pokud vyrážíte na dlouhou trasu?

I když používáte auto každý den k cestě do školy či do práce, nemusí to znamenat, že je připraveno zdolat trasy o délce několika stovek či dokonce tisíců kilometrů. Dlouhé jízdy totiž představují zvýšenou zátěž celého vozu, od motoru přes brzdy až po pneumatiky. Experti proto doporučují automobil nejprve zkontrolovat. Část této kontroly možná zvládnete i sami, případně si přizvěte na pomoc odborníka, který vám zaručí, že váš vůz trasu skutečně zvládne. Zároveň tak můžete odhalit problémy dříve, než se stihnou stát prakticky neřešitelnými.

Pokud pak chcete udržet svůj vůz v co nejlepší kondici, je důležité se o něj starat nejen před dlouhými cestami, ale i po nich. Automobil je velmi složitým strojem, a pokud má šlapat jako hodinky, zaslouží si péči zkušeného hodináře, který jeho systémy prověří a uvede do provozuschopného stavu.

Prověřte hladinu oleje

Výměna oleje je zpravidla výsadou plánování přímo ze strany výrobce, i tak ale neškodí si jeho stav průběžně hlídat. V tomto případě není ani tak zásadní jej kontrolovat přes dlouhou cestou, ale spíše po ní. Pokud se ukáže, že je ho málo, je nutné jej doplnit po rysku. Pakliže pak uvidíte, že je olej vizuálně neodpovídá kvalitnímu mazivu – to se zpravidla projeví jeho tmavou až černou barvou – raději jej nechte vyměnit. Olej je klíčovou kapalinou ve vašem voze, a není tak radno jej nechávat bez pravidelné kontroly.

motorový olej

Nezapomeňte ani na další kapaliny

Je logické, že před každou jízdou alespoň jedním očkem mrknete na stav paliva v nádrži, případně úroveň dobití elektromobilu a jeho dojezd. Kromě toho je však v autě celá řada dalších tekutin, na které se často zapomíná. Příkladem je například chladící kapalina, případně kapalina brzdová – při nižší hladině obou z nich si koledujete o problémy. Pro pohodlí řidiče pak je vhodné doplnit i vodu do ostřikovačů, abyste nebyli během jízdy limitováni.

Pneumatiky jsou na dlouhých trasách grunt

Základem péče o kola a pneumatiky je pravidelná kontrola tlaku, kterou byste měli provádět alespoň jednou za měsíc. V případě delších výletů však mohou vyšší hmotnost vozu (díky zavazadlům, případně pasažérům) a najeté kilometry udělat své. Nezřídka kdy je tak nutné průběžně kontrolovat tlak i během samotné trasy. Pochopitelně by neměla chybět ani vizuální kontrola vzorku a celkově stavu pneumatik.

Nechte si zkontrolovat brzdy

Brzdy a součásti brzdícího systému pracují na delších trasách na plné obrátky. Oproti pneumatikám je však jejich kontrola o něco složitější. Proto se obecně doporučuje nechat brzdící schopnosti vašeho vozu prověřit odborníky v servise. Tam vám navíc zkontrolují i již zmíněnou brzdovou kapalinu, a případně odhalí i jiné neduhy, o kterých jste dosud neměli ani tušení.

Uveďte vůz do reprezentativního stavu

Ačkoliv se to nemusí zdát tak podstatné, není na škodu vůz před cestou například do zahraničí umýt, ideálně i vyluxovat. Nebudete tak působit jako nezodpovědní řidiči. Pokud navíc vyrážíte na pracovní cestu se svými kolegy, nejspíš nechcete zbytky jídla či psími chlupy zanechat dojem bordeláře. Úklidu se však věnujte teprve tehdy, máte-li všechny předchozí body splněny a auto je ve špičkovém technickém stavu – jinak se může velmi snadno stát, že vaše čištění přijde nakonec vniveč.

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na sazenice rajčat, paprik a okurek, které zajistí úrodu na rozdávání

Orchidej
publikováno 7. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní hnojení orchidejí je zásadní. Po kterém hnojivu budou krásně kvést?

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

zavřít reklamu
×
Reklama