Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

fotografie autora David Vanda publikováno 09.05.2024 07:00
Škoda Vision Gran Turismo

Po několika dnech náznaků a úniků informací automobilka Škoda konečně odhalila svůj vůz Vision GT. Ten se následně stal součástí populární závodní videohry Gran Turismo 7.

Pro Škodu jde o překonání významného milníku – Vision GT je prvním modelem značky, který se kdy objevil v jakékoli hře Gran Turismo. Digitalizace nového elektromobilu je pro českého výrobce důležitým krokem v rámci expanze do digitální arény, v níž se snaží uspokojit poptávku poměrně široké hráčské komunity.

Když se spojí tradice a moderní design

Při prvním pohledu na vůz je poměrně zjevné, že se Škoda v návrzích inspirovala klasickým modelem 1100 OHC Spider z roku 1957, který byl původně vyvinut pro závod 24 hodin Le Mans, nikdy se však nedostal ani na startovní čáru. Vision GT tak disponuje jednomístnou otevřenou konstrukcí s centrálním umístěním sedadla řidiče. V kabině se také nachází prvky rozhraní člověk-stroj (HMI), které Škoda omezila na prostor v okolí volantu, který byl designován ve spolupráci s odborníky na Gran Turismo. Kombinace klasické karoserie, provedení zadních blatníků a hned několika aerodynamických prvků pak z digitálního vozu Škoda dělá plnohodnotný závodní stroj.

Výkonný elektromotor i nízká hmotnost

Stejně jako řada dalších vozů Vision GT je i tento model Škoda plně elektrický. Na každé nápravě je umístěno dvoumotorové uspořádání, přičemž každý ze čtyř motorů má celkový výkon 200 kW. Tím je dosaženo kombinovaného výkonu 1072 koní zprostředkovaného systémem pohonu všech kol, který je perfektně vyvážený pro každou nápravu. Podvozek vozu je protkán uhlíkovými vlákny a ukrývá také lithium-iontový akumulátor s kapacitou 87 kWh. Díky plně karbonové karoserii je čistá hmotnost relativně nízká, a dosahuje hodnoty 1 300 kg.

Vůz byl představen ve dvou standardních barevných variantách: k dispozici je matný zelený odstín Explorer Green, který byl naposledy použit na konceptu Škoda Vision 7S v roce 2023, a červeno-bílo-modrá barva odkazující na českou vlajku a inspirovaná úspěšným rallye vozem Škoda 130RS.

Významný krok pro budoucnost značky Škoda

Generální ředitel společnosti Škoda Auto a předseda představenstva Klaus Zellmer uvedl, že nový model Vision GT je dalším krokem ve 120leté historii Škoda Motorsport. „Naši zákazníci jsou objevitelé a elegantní vůz Škoda Vision Gran Turismo je skvělým způsobem, jak obohatit jejich zážitky a zároveň přilákat nové příznivce naší značky,“ prohlásil.

Automobilka zatím neprozradila, zda a případně jaké další vozy značky Škoda se ve videohře Gran Turismo objeví. Spekuluje se ale i o již zmíněném modelu 1100 OHC Spider, který byl přítomen na slavnostním ceremoniálu odhalení nového elektromobilu. Vision GT je však již nyní k dispozici přímo ve hře.

Mohlo by Vás zajímat

Mandelinka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Jak se zbavit mandelinky bramborové přírodní cestou. Vyzkoušejte účinný postřik

Bílinská kyselka
publikováno 19. 5. 2024 autor Petr Dostál

Za Knovízskou kulturou a do lázní Bílina

Oleandr
publikováno 16. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojení oleandru: Správně zvolené živiny podpoří rostlinu v bohatém kvetení, začněte s ním již nyní

zavřít reklamu
×
Reklama