Čínská automobilka BYD vyvíjí nový pickup truck. Dokáže se dostat i na americký trh?

fotografie autora David Vanda publikováno 29.04.2024 07:00
Byd Shark

Společnost BYD se podělila o oficiální snímky připravovaného pickupu, který by měl být aktuálně testován ve Spojených státech. Kdy jej můžeme čekat na trhu?

Nový pickup značky BYD by měl být plug-in hybridem odpovídajícím svými rozměry například Toyotě Hilux. Zatím se předpokládá, že by se vůz měl dostat na trh v Austrálii a v Jižní Americe, přesto jde ale o globální model, takže je také dost možné, že uspěje-li mezi prvními zákazníky, rozšíří se i do zbytku světa.

Výrobce odkrývá informace postupně

Pickup truck BYD byl nedávno několikrát spatřen v Číně i ve Spojených státech, a je také obsažen v nedávné patentové přihlášce společnosti. Samotná automobilka však zatím příliš oficiálních podrobnosti o tomto modelu neposkytla. Na veřejnost se tak dostala pouze série oficiálních snímků několik základních informací. Vůz je na snímcích pokryt modro-oranžovou kamufláží, i tak z nich ale lze vypozorovat alespoň hrubou konstrukci či některé detaily, například charakteristické světlomety či velká boční zrcátka. Snímky také odhalily terénní pneumatiky AT dodávané společností Giti.

Slušný dojezd i elegantní interiér

Podle dostupných informací by se plug-in hybrid měl svým kombinovaným dojezdem dostat na hodnotu okolo 1000 kilometrů. Na plné nabití pak nabídne elektrický dojezd zhruba 100 kilometrů. Ve výbavě vozu by pak neměl chybět systém AR-HUD a aktivní odpružení. Při pohledu do interiéru pak lze pozorovat spoustu ovládacích prvků, které jsou dnes již poměrně běžně integrovány do dotykových obrazovek na palubní desce. Monitory však najdeme i zde, a je tedy možné, že ovládání jednotlivých funkcí vozu bude integrováno přímo v panelu.

BYD chce dobýt trh za hranicemi Číny

O automobilce BYD je v poslední době slyšet čím dál víc. Její modely Seal a Dolphin byly například nedávno zvoleny za nejbezpečnější vozy světa. V rámci elektrických pickup trucků však čínský výrobce vstupuje do nepříliš probádaných vod. Tento typ vozů se totiž na místním trhu potýká s celou řadou omezení, které brání jeho rozšíření v ulicích Číny. Nejen, že jsou pro pohyb po tamních silnicích příliš velké a nepraktické, nezapadají ani do charakteristického rázu čínské aglomerace. Proto by se tak automobilka BYD podle dřívějších vyjádření měla primárně soustředit na distribuci do Austrálie a na Nový Zéland, ale také do Jihoafrické republiky či na Blízký východ. Otázka ohledně amerického trhu, se kterým jsou pickup trucky neodmyslitelně spojeny, však zůstává nezodpovězena. Je ale možné, že výrobce odhalí další plány v rámci pekingského autosalonu, který se bude konat koncem dubna.

Mohlo by Vás zajímat

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

Ondřejovská hvězdárna
publikováno 11. 5. 2024 autor David Vanda

Poznejte údolí řeky Sázavy a navštivte i nedalekou Ondřejovskou hvězdárnu

zavřít reklamu
×
Reklama