Vozy Tesla dostaly do vínku vylepšenou funkci automatického parkování

fotografie autora David Vanda publikováno 04.04.2024 06:30
Tesla

Společnost Tesla vydala pro svůj vozový park dvě důležité softwarové aktualizace. Jedna z nich by měla posílit funkce plně autonomního řízení, druhá pak zdokonalit režim Autopark umožňující automatické parkování, a to bez nutnosti využití ultrazvukových senzorů.

Update Tesla FSD Beta V12.3 vyvolal mezi uživateli dosud nepozorovanou vlnu popularity. Jak se ukazuje, jde o jedno z prvních vylepšení, které se dočkalo jednomyslného uznání a schválení ze strany většiny majitelů slavných amerických elektromobilů. Funkce autonomního řízení je u vozů Tesla jedním z nejsledovanějších technologických aspektů, zájem veřejnosti však vzbudila také další aktualizace softwaru, konkrétně verze 2024.2.12. Ta totiž uživatelům nově nabízí vylepšenou vizualizaci jízdy a funkci Autopark.

Vylepšený Autopark je výrazným upgradem vozů s technologií Vision

Jak již název naznačuje, souvisí Autopark s usnadněním parkování bez nutnosti asistence ze strany řidiče. Na úvod je nutné zmínit, že tuto funkci využijí pouze vozy disponující kamerovým systémem Vision. Tesla na této vylepšené technologii pracovala víc než rok, a dalo se tak předpokládat, že přinese skutečně velké změny. A je tomu skutečně tak. Autopark je nejdůležitější funkcí představenou s aktualizací 2024.2.12, jelikož ji lze využívat i ve vozech, které nejsou vybaveny ultrazvukovými senzory (USS). Technologie tak funguje na bázi komplexní umělé inteligence využívající pro vyhodnocení situace neuronové sítě. Systém je tak v mnohém podobný stávajícímu High Fidelity Park Assist. Do budoucna se sice počítá i s rozšířením do vozů s USS, aktuálně se ale z vylepšeného Autoparku těší pouze vozy vybavené technologií Vision.

Funkce byla dosud interně testována, nyní je k dispozici veřejně

Až donedávna byla vylepšená funkce Vision Autopark vyhrazena pouze pro zaměstnance společnosti Tesla. Automobilka si tak chtěla být jistá, že před ostrým provozem bude technologie dostatečně odzkoušená. K veřejnosti se tak dostala teprve letos v březnu, a první recenze jsou veskrze pozitivní. Autopark je podle všeho na srovnatelné, nebo dokonce lepší úrovni, než systém USS. Na sociální síti X se objevují spousty videí demonstrujících nové funkce v akci, a nadšenci do nových technologií tak mohou na vlastní oči sledovat, jak to celé funguje.

Jak Tesla využívá systém Vision Autopark?

Autopark nejprve během jízdy vytipuje vhodné parkovací místo. Jakmile je zaměřeno, stačí na ovládací obrazovce stisknout tlačítko Start, a vůz začne sám manévrovat. Řidič od této chvíle nemusí nic dělat – Tesla si sama určí směr stáčení kol, dle potřeby přeřadí mezi zpátečkou či jízdou vpřed, a nakonec bezpečně zaparkuje na vybrané místo. O nové funkci se zmínil i Elon Musk, šéf společnosti Tesla, který přislíbil, že by Autopark měl do budoucna fungovat i tak, že řidič již během parkovacího procesu nebude muset sedět ve voze. O tomto režimu, který Musk označil termínem Banish, však ve stávající aktualizaci není žádná zmínka. Je ale velmi pravděpodobné, že i tento systém je již dnes aktuálně testován, a update pro veřejnost tak na sebe nenechá dlouho čekat.

Mohlo by Vás zajímat

Česnek
publikováno 8. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Hnojivo na česnek, které zajistí obrovské palice a výraznou chuť

Škoda Vision Gran Turismo
publikováno 9. 5. 2024 autor David Vanda

Škoda Vision Gran Turismo: Škoda vyvinula speciální elektrický vůz pro Gran Turismo

Rajčata
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Efektivní pěstování rajčat, které zajistí maximální úrodu. Jak postupovat správně?

zavřít reklamu
×
Reklama