Automobilka Ford si nechala patentovat zajímavou vychytávku pro nákladní vozy

fotografie autora David Vanda publikováno 07.04.2024 07:00
Ford F-150

Ačkoliv je řada nových patentů přihlášených výrobci automobilů většinou nepříliš dobře využitelná i v praxi, může být vynález z dílny společnosti Ford skutečně lilií mezi trním. Řeč je o speciálních výsuvných kolejnicích, které by mohly usnadnit manipulaci s převáženým nákladem.

Nově patentovaný systém kolejnic umístěných v bocích ložné plochy nákladního prostoru by měl fungovat poměrně jednoduše. Dálkovým ovládáním by mělo být možné vysunout či zasunout postranní konstrukci, a vytvořit tak nad korbou vozu jednouchou zahrádku. Přes tyto zábrany by následně šlo například natáhnout síť, a zajistit tak převážený náklad.

Konstrukci vozu doplní například primitivní jeřáb

Díky automatizaci celého systému a vysokému výkonu přídavných motorů však jde Ford se svým vynálezem ještě dál. Na jedné z kolejnic by totiž měl být umístěn speciální otočný nástavec, který by mohl plnit úlohu jakéhosi zjednodušeného jeřábu. Na konci ramene by totiž bylo umístěno lano, které lze upevnit k těžším břemenům a které následně pomůže předmět zvednout a otočným mechanismem jej přemístit na nákladní plochu.

Revoluční myšlenka či promyšlená strategie?

Patentová přihláška byla podána sice již v roce 2021, její obsah byl však zveřejněn teprve nedávno. To by mohlo znamenat, že Ford na tomto systému již nějakou dobu pracuje. Patenty jsou však zároveň velmi specifickou formou konkurenčního boje, a je také možné, že americká automobilka na konceptu vůbec nepracuje, a přihlášením o duševní práva k tomuto zařízení pouze brání ostatním výrobcům v tom, aby podobný systém sami vyvíjeli. Takovýmto způsobem již Ford v minulosti patentoval hned několik nápadů, například šestikolové nápravy či speciální řídící systémy pro nákladní automobily. Zatím lze tedy jen těžko předjímat, zda-li se těchto výsuvných kolejnic u nových generací vozů značky Ford dočkáme, přesto však věříme, že by tato technologie skutečně mohla najít reálné využití v některých modelech – například u chystaného pickupu F-150.

Objevují se spekulace o tom, že novým systémem bude vybaven Ford F-150

Ford F-150 je jedním z modelů, který je na trhu již celá desetiletí. Ikonický pick-up se dočkává pravidelných upgradů, a aktuálně se prodává již 14. generace těchto všestranných vozů. Svou konstrukcí pak F-150 přímo nabízí k tomu, aby jeho nadcházející varianty byly vybaveny výše uvedeným systémem. Tak například model z roku 2024 se nedávno dočkal šikovného vylepšení v podobě zadních dveří, které naznačují, že Ford chce tento vůz dále inovovat. Zatím jde však o pouhé spekulace, a až budoucnost ukáže, zda-li se této nové technologie skutečně dočkáme, nebo je zmíněný patent pouze součástí strategické hry o čas.

Mohlo by Vás zajímat

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

Slimák
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Slimáci na zahradě: Jak se jich zbavit? Vyzkoušejte 3 funkční způsoby, se kterými ochráníte úrodu

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

zavřít reklamu
×
Reklama