Alfa Romeo přejmenovala svůj model Milano. Důvodem je výroba v Polsku

fotografie autora David Vanda publikováno 22.04.2024 07:00
Alfa Romeo Milano

Nový vůz Alfa Romeo Milano byl několik dní po svém představení přejmenován. Důvodem je prohlášení italské vlády, která tvrdí, že SUV vyrobené v Polsku porušuje zákony zakazující zahraniční produkty s italsky znějícími názvy.

Městské SUV Alfa Romeo s názvem Milano se musí přejmenovat na Junior poté, co se ukázalo, že původní název by mohl být porušovat zákon domovské Itálie. Oznámil to tamní ministr průmyslu Adolfo Urso, který uvedl, že hlavním problémem je to, že automobilka vyrábí model v zahraničí, konkrétně v Polsku.

Italská legislativa zavedená v roce 2003 stanovuje, že výrobky s italsky znějícími názvy musí být vyráběny na území státu. Podobná pravidla například platí i pro šumivé víno z francouzské oblasti Champagne, které jediné může být označováno jako pravé šampaňské.

Výrobce považuje celou věc za zbytečnou, vítá ale reklamu zdarma

Automobilka Alfa Romeo se tak v reakci na vyjádření italské vlády rozhodla nové SUV přejmenovat. Uchýlila se k označení Junior, který výrobce používal u modelů z 60. let minulého století. Přesto si však neodpustila určité popíchnutí do italské legislativy, když uvedla, že název podle ní splňuje všechny zákonné požadavky, a že by vláda měla řešit mnohem důležitější otázky než název nového automobilu. V duchu podpory vzájemného porozumění se však společnost rozhodla požadavku vyhovět, a zároveň úřadům poděkovala za bezplatnou propagaci značky, kterou tato debata bezpochyby přinesla.

V podobném duchu se neslo i vyjádření generálního ředitele společnosti Alfa Romeo Jeana-Phillipa Imparata: „Rozhodli jsme se změnit název, i když víme, že to není nutné, protože chceme zachovat pozitivní emoce, které naše výrobky vždy vyvolávaly, a vyhnout se jakýmkoli kontroverzím. Volba názvu Alfa Romeo Junior je naprosto přirozená, protože je silně spjat s historií značky a od počátku patří k oblíbeným vozům nás i veřejnosti.“

Jméno Milano podle všeho nosí smůlu

Zástupci společnosti Alfa Romeo uvedli, že název Milano měl odkazovat na město, ve kterém byla firma v roce 1910 založena. Problém ovšem spočíval v tom, že si pro jméno zvolila první vůz značky vyráběný v zahraničí. Není to však poprvé, co Alfa Romeo usilovala o použití jména Milano. V minulosti to zkoušela u severoamerických verzích sedanu 75 z 80. let. I tehdy se jí ale rozhodnutí vymstilo. Později měl toto jméno nést hatchback Guiletta z roku 2010, nakonec byl ale narychlo přejmenován. Tentokrát však změna jména přichází až po oznámení nového vozu, a vyvolala tak poprask v médiích po celém světě. Celý incident tak možná bude mít ještě dohru na mezinárodní úrovni.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 17. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Žloutnutí listů okurek: Jak mu zabránit, abychom sklidili bohatou úrodu

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

Český Brod
publikováno 18. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tajemný a historický Český Brod – prozkoumejte katakomby i staré hradby

zavřít reklamu
×
Reklama