Volkswagen chce své australské vozy Amarok osadit odpuzovačem klokanů

fotografie autora David Vanda publikováno 17.04.2024 07:00
VW Amarok

Oznámení o vývoji zvěř plašícího znaku RooBadge, se kterým přišla automobilka Volkswagen začátkem dubna, připomínalo spíše aprílový vtípek. Jak se ale ukazuje, zařízení je skutečně ve vývoji, a míří na australský trh.

Klokani v Austrálii budou podle všeho možná již brzy skákat podél silnic o něco bezpečněji. Současně by se pak také mohlo snížit i ohrožení samotných řidičů. To vše by mohla zajistit inovativní technologie RooBadge, kterou pro své vozy vyvíjí společnost Volkswagen.

Střety s klokany jsou v Austrálii vážným problémem

Statistiky ukazují, že každý rok je jedoucími vozidly sraženo více než 10 000 klokanů. Při těchto střetech přitom mnohdy netrpí pouze samotná zvířata, ale i lidé, kteří se nehody účastní. Podle údajů z tamních pojišťoven souvisí až 90 % všech řešených událostí v rámci střetů se zvěří právě s klokany. Ti totiž dokáží dorůstat až do velikosti srovnatelné například s jeleny, a podobně jako jeleni jsou aktivní v noci, a mnohdy se tak vydávají na nebezpečnou cestu přes silnici. Kvůli snížené viditelnosti však řidiči jen málokdy zvládnou zareagovat včas, a střet je tak prakticky nevyhnutelný.

Speciální odznak RooBadge vydává zvuky, které odpudí zvěř

Společnost Volkswagen se rozhodla situaci v Austrálii řešit. Navázala tak spolupráci například s Melbournskou univerzitou či organizací WIRES (Wildlife Information, Rescue and Education Service), a vyvinula tak zařízení RooBadge. Jde o zvukový vysílač, který je umístěn přímo pod znakem vozu na čelní straně, a který varuje volně žijící zvířata před blížícím se automobilem. Tón zvuku byl speciálně navržen tak, aby na něj reagovali pouze klokani. Audio nahrávka tudíž obsahuje kombinaci poplašného volání ptáků, zvuků dravců a či dupání nohou jiných klokanů. Podle vývojářů lze zvuky z odznaku na čelní straně vozu slyšet na velké vzdálenosti i při jízdě rychlostí přes 60 km/h.

Nejprve Austrálie, později i další země

Aktuálně je zařízení připraveno výhradně pro australský trh, především pak pro vozy Volkswagen Amarok. Vědci však plánují RooBadge dále zdokonalovat. Počítá se například s tím, že bude systém využívat i technologii GPS, a na základě lokality pak automaticky vybírat zvuky, které budou plašit například srny, divoká prasata či jinou zvěř. Plašící odznak by se pak měl rozšířit i na další modely značky Volkswagen, případně i za hranice automobilky. V současnosti se počítá především s využitím v rámci Evropy a Severní Ameriky, kde je nejrizikovějším právě střet s vysokou zvěří. Koncept je pozitivně přijímán jak ze strany veřejnosti, tak z řad ochránců přírody, jelikož jde o bezpečný způsob prevence vzniku dopravních nehod, v nichž jsou účastníky nevinná zvířata. Zatím však není příliš jisté, kdy se RooBadge skutečně dostane na trh.

Mohlo by Vás zajímat

Zámek Žleby
publikováno 30. 4. 2024 autor Petr Dostál

Kulinářská pohádka: Oživlá kuchyně na zámku Žleby i výlety za poznáním

Plamének
publikováno 28. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Nejkrásnější popínavé rostliny, které ozdobí dům i pergolu – inspirujte se

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

zavřít reklamu
×
Reklama