Milovníci vozů BMW si mohou vyzkoušet jízdu pod palbou či kličkování mezi explozemi

fotografie autora David Vanda publikováno 24.04.2024 06:30
BMW i7

Scény jako z vytržené z akčních filmů se odehrávají ve specializovaném výcvikovém středisku automobilky BMW, kde se testuje odolnost automobilů vůči výbuchu či ostré střelbě z automatických zbraní.

Německý výrobce automobilů a motocyklů BMW nabízí pro zájemce z řad hollywoodských hvězd i milovníků adrenalinových zážitků speciální výcvik pro řidiče. Škola pro výcvik bezpečnostních vozidel má za cíl naučit profesionální řidiče manévrovat s pancéřovanými vozy značky. Mezi ně patří například model i7, který je současně prvním certifikovaným sedanem s plně elektrickým pohonem a vyšším stupněm ochrany. V testech je ale možné si vyzkoušet i variantu i7 Protection či X5 Protection VR6.

Na sérii extrémních tratí se testují auta i řidiči

Trojice pancéřovaných vozů BMW je oproti své základní verzi zhruba o celou tunu těžší, a provádění jednotlivých manévrů především ve vysoké rychlosti či při zhoršených podmínkách na silnici se tak od řízení klasických vozidel výrazně liší. Proto automobilka vybudovala na ploše bývalého vojenského letiště speciální tréninkový park, který otestuje limity řidičů skutečně až na samou dřeň. Cvičiště je v provozu již 22 let, a původně sloužilo především k vývoji samotných ochranných technologií vozů BMW. Později se zde ale automobilka rozhodla nabídnout trénink i samotným řidičům.

Jízda lesem v noci i kličkování mezi výbuchy

Účastníci školy pro výcvik bezpečnostních vozidel BMW si budou moci vyzkoušet nejen samotné ovládání vozidla během běžné jízdy, ale i přežití při útoku ne nepodobným scénářům z akčních hollywoodských trháků.První varianta kurzu se věnuje dvoudennímu školení v oblasti základů fyziky a techniky jízdy. Součástí výcviku je však také trénink taktických znalostí, aby se řidič dokázal spolehlivě postarat o bezpečí posádky i v těch nejextrémnějších situacích. V rámci těchto lekcí si tak můžete vyzkoušet například noční průjezd nepřehlednou lesní cestou, ale také jízdu mezi vybuchujícími pastmi a dalšími nebezpečnými situaci. Řidiči tak budou muset provádět brždění, smyky či další úhybné manévry na sérii speciálních tratí, ideálně s minimální ztrátou rychlosti.Druhý nabízený kurz je třídenní, a i v rámci něj si můžete vyzkoušet prakticky vše, čím si obvykle procházejí kaskadéři při natáčení akčních filmů.

BMW klade u svých pancéřovaných vozů důraz na kvalitu

Testy zahrnující jízdu v terénu, exploze pyrotechniky i simulované noční přepadení mají za cíl otestovat nejen fyzickou kondici vozu, ale i psychickou odolnost řidiče. Zatímco druhá jmenovaná vlastnost je čistě subjektivní a záleží na limitech daného člověka, s odolností automobilu jde BMW svým klientům maximálně vstříc. Vozy i7 a i7 Protection jsou tak vybaveny pancéřovou ocelovou ochrannou buňkou a bezpečnostním sklem poskytujícím ochranu proti střelivu v rámci kategorie VPAM 10, která představuje nejvyšší stupeň ochrany dostupný civilním vozidlům. I BMW X5 Protection VR6 se pak rozhodně nemá za co stydět, a dokáže tak odolat například přímé střelbě ze samopalu AK-47.Všechny pancéřované vozy jsou pak vybaveny i velmi solidním výkonem 530 koní, který zajišťuje 4,4litrový osmiválcový motor. Kromě pocitu bezpečí si tak za volantem těchto automobilů užijete i poměrně příjemný pocit z jízdy, při které možná ani nepoznáte, že řídíte téměř o tunu těžší variantu populárních modelů BMW.

Mohlo by Vás zajímat

Romatika
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Výlet na 1. máje: Nejromantičtější místa České republiky, která byste si neměli nechat ujít

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Star Wars
publikováno 2. 5. 2024 autor Petr Dostál

Tip na víkend: Ať tě síla provází! Na své si přijdou milovníci Star Wars i lodí

zavřít reklamu
×
Reklama