Co je mild-hybrid a jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody?

fotografie autora David Vanda publikováno 27.03.2024 06:45
mild-hybrid audi

S rozvojem elektromobilů se ve automobilovém slengu stále objevují nové termíny, kterým ne každý rozumí. Takovým slovním spojením je i mild-hybrid. Co přesně se pod ním skrývá?

Mild-hybridní vozidlo funguje na stejném principu jako tradiční hybrid. To znamená, že pro svůj pohon využívá konvenční spalovací motor i elektromotor. V případě mild-hybridu jsou však elektrické části vozu o něco méně výkonné. Motor tak disponuje nižší silou a baterie zpravidla menší kapacitou. Elektromotor navíc nepohání kola přímo, ale je připojen pouze ke spalovacímu motoru, kterému ve výkonu pomáhá. Jak klasický hybrid, tak mild-hybrid pak nepotřebují pro svůj chod připojení do elektrické sítě, a k dobíjení baterie tak dochází během jízdy.

Hlavními výhodami mild-hybrid jsou rychlý start a úspora paliva

V tradičním hybridu mohou plynový motor a elektromotor pracovat na pohonu vozu společně nebo odděleně. Obecně pak platí, že elektromotor sám o sobě dokáže vůz pohánět pouze při nízkých rychlostech s lehkým přidáním plynu, případně na krátké vzdálenosti, než se zapojí spalování. U mild-hybrid však není elektromotor vůbec soběstačný, a mnohdy bývá se spalovacím motorem přímo propojen přes hnací řemen. Jeho úkolem je tak například rychle nastartovat poté, co systém stop-start automaticky vypne vozidlo při zastavení, aby se ušetřilo palivo. Mild-hybridní systém pak přidává motoru při akceleraci trochu síly navíc, a při vyšších rychlostech tak pomáhá šetřit palivo. V obecné rovině tak pomáhá stávajícímu pohonu vozidla, kdežto v případě tradičního hybridního vozidla je celý systém o něco složitější.

Land Rover Defender mild hybrid

Variant mild-hybridních vozů je hned několik

V současnosti existuje celá řada verzí mild-hybridních systémů. Jedním z prvních konceptů na trhu byl eAssist společnosti General Motors (GM). Tento systém byl nejprve nabízen jako volitelná výbava několika vozů, od roku 2014 se ale stal i plnohodnotnou výbavou. Kromě slibované úspory paliva pak tyto vozy disponují nižšími emisemi, a jsou tak ekologičtější na provoz. Zpravidla všechny mild-hybridy jsou pak obecně levnější na pořízení než plné hybridy či plug-in hybridy, a mohou tak být pro uživatele jakousi pomyslnou vstupní branou do světa e-mobility.

Stojí mild-hybridy za pořízení?

Mild-hybridní vozy jsou tak zjednodušeně řečeno jakýmsi mezistupněm mezi hybridy a běžnými vozy se spalovacími motory. To s sebou pochopitelně nese související výhody i nevýhody. I přes nižší pořizovací cenu tak jsou oproti klasickým hybridům například finančně náročnější na provoz. Výhodou však je, že při jízdě prakticky nepoznáte rozdíl od běžného vozu se spalovacím motorem.

Pokud je PHEV příliš drahý nebo nemáte přístup k nabíječce, je mild-hybrid ekologičtější variantou než konvenční benzinový nebo naftový vůz. Jejich řízení se také neliší od řízení konvenčních modelů a fungují s vozy s manuální převodovkou, takže jsou dobrou volbou pro ty, kteří chtějí zůstat u tradičnějšího způsobu řízení. Aktuální nabídka na trhu pak nabízí celou řadu mild-hybrid modelů, mezi kterými si jistě vyberete svého oblíbence.

Mohlo by Vás zajímat

Dostihy
publikováno 10. 5. 2024 autor Petr Dostál

Koňské dostihy nebo ochutnávka ve sklípku. Neděle bude plná akcí a kultury

Slimák
publikováno 10. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Slimáci na zahradě: Jak se jich zbavit? Vyzkoušejte 3 funkční způsoby, se kterými ochráníte úrodu

Banány
publikováno 9. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak připravit hnojivo z banánových slupek, které má nyní bohaté využití? Připravte ho správně

zavřít reklamu
×
Reklama