Tesla stahuje z oběhu tisíce Cybertrucků. Na vině je vadná podložka plynového pedálu

fotografie autora David Vanda publikováno 21.04.2024 18:37
Tesla Cybertruck

Společnost Tesla stahuje všech 3 878 prodaných vozů Cybertruck z letošního roku. Rozhodnutí přichází v reakci na komplikace s plynovým pedálem, který se zasekává, a může vést k nekontrolovanému zrychlení s možnými fatálními následky.

Na závadu na vozech Tesla Cybertruck upozornil americký Národníúřad pro bezpečnost dopravy. Z dostupných informacívyplývá, že se podložka plynového pedálu může uvolnit azachytit se o obložení interiéru. Automobilka tak rozjela masivnísvolávací akci týkající se všech vozidel vyrobených v obdobíod 13. listopadu 2023 do 4. dubna 2024.

Jeden problém za druhým

Nejdepřitom o první incident, se kterým se slavný výrobceelektromobilů v poslední době potýká. Začátkem roku bylastažena téměř všechna vozidla prodaná v USA poté, co bylozjištěno, že výstražná světla na palubní desce jsou přílišmalá. Jen několik týdnů předtím pro změnu 2 miliony vozůřešily problémy s funkcí autopilota. Tuto komplikaci bylonakonec možné odstranit aktualizací softwaru bez nutnosti převozuautomobilu k prodejci, tentokrát však pouhý update nestačí.

SamotnáTesla si přitom až donedávna nebyla vědoma žádných kolizí,zranění či úmrtí v souvislosti se zachycujícími sepedály. Společnost, v jejímž čele stojí miliardář Elon Musk,však v reakci na upozornění ze strany úřadů uvedla, žesestavu plynového pedálu vymění nebo opraví na vlastní náklady.Majitelé se již nyní mohou obrátit přímo na zákaznický servisTesly. V červnu jim pak budou rozeslány dopisy s výzvou.

Tesla nezvládala ani první dodávky

Svolávacíakce je zatím poslední ze série špatných zpráv pro americkouautomobilku. Hodnota společnosti Tesla se od svého vrcholu na konciroku 2021 propadla téměř o dvě třetiny. Samotný Cybertruck bylnavíc oproti původnímu plánu zpožděn o dva roky; první zhrubadesítka futuristických pick-upů byla zákazníkům dodána loniv listopadu. Nejistota ohledně toho, kdy by mohla být zahájenavelkosériová výroba, tak stále přetrvává.

O práci přišly desítky tisíc pracovníků

Muskse k potížím s dodávkami futuristického vozu Cybertruckvyjádřil během října roku 2023, kdy doslova uvedl, že siuvedením tohoto modelu na trh Tesla vykopala vlastní hrob. Očekáváse, že na předpokládaný objem 250 000 vyrobených vozůročně se dostane nejdříve v příštím roce. V minulémčtvrtletí pak automobilka pro změnu poprvé od dob pandemiezaznamenala meziroční pokles prodejů. Následně oznámilapropouštění desítek tisíc zaměstnanců.

Nevyzpytatelnéplány společnosti znepokojují především investoři. Ti požadujípo Muskovi plán priorit, kterým chce aktuální krizi zažehnat.Představenstvo Tesly mezitím požádalo akcionáře o obnovenímnohamiliardového balíčku, který vizionáři na začátku rokuzamítl soud v americkém státě Delaware. Kontroverze okoloElona Muska a jeho firem tak neustávají, a budoucnost modeluCybertruck tak zůstává i nadále nejistou.

Mohlo by Vás zajímat

Bylinky
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Sezónní bylinky: Sbírejte je podle lunárního kalendáře a dodržte správný postup při sušení

Tesla
publikováno 6. 5. 2024 autor David Vanda

Autopilot v elektromobilech Tesla má další problémy

Maliny
publikováno 3. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Doprovodné rostliny k malinám, které podpoří bohatou úrodu a úspěšné zkrocení jejich rozrůstání

zavřít reklamu
×
Reklama