Populární automobily Cupra míří na americký trh

fotografie autora David Vanda publikováno 12.04.2024 07:00
Cupra

Španělská automobilka Cupra spadající do koncernu VW Group využívá světový úspěch, a po australském trhu míří její vozy do Spojených států. Aktuální plán počítá se dvěma elektromobily, portfolio se ale možná bude dále rozvíjet.

Zhruba v polovině roku 2022 byl na australském trhu zahájen prodej vozů španělského výrobce Cupra. Netrvalo dlouho, a automobily si našly své pevné místo mezi tamními klienty. Není proto divu, že se společnost rozhodla zamířit i do dalších zemí. Šéf automobilky dokonce označil Austrálii jako pomyslný odrazový můstek a oznámil, že další cílovou stanicí Cupry budou Spojené státy americké, jeden z největších automobilových trhů na světě.

Cupra připravuje dva nové modely

Jak se ukazuje, hodlá vedení značky své plány dodržet. Cupra totiž potvrdila vstup na vybrané lokální americké trhy, kam chce do roku 2030 přijít hned se dvěma elektrickými vozy. Tím prvním bude nová generace SUV Formentor, kterou doplní blíže nespecifikované crossover SUV vyráběné na území Severní Ameriky. Tento vůz se nejspíš objeví i na stávajícím trhu v Austrálii, jelikož průzkumy z posledních dvou let hovoří o nebývalém úspěchu těchto vozů v zemi, a nový model by díky své konstrukce měl být ideální volbou pro tamní silnice.

Před nástupem na trh nechce vedení automobilky nic podcenit

Cupra by měla nejprve přijít na trh ve vybraných státech na východním a západním pobřeží, ale také v oblasti tzv. Sun Belt, tedy v Texasu, Kalifornii, Arizoně a dalších jižních státech. Automobilka má v plánu přijít na tento trh prostřednictvím nového distribučního modelu. V Evropě jsou modely Formentor již k dostání, vedení společnosti Cupra však chce, aby byl nástup na americký trh suverénní a bez chyb, a proto vsází na jistotu lokální výroby přímo v regionu.Podle dostupných informací prodala Cupra v roce 2023 na celosvětovém trhu více než 230 tisíc vozů, což je zhruba o 50 % více než v roce předchozím. Aktuální cíl 500 tisíc prodaných vozů ročně by tak měl být po příchodu do USA mnohem snáze realizovatelný.

Slibný vývoj na trhu zaznamenává i sesterský Seat

Podobný, avšak ne tolik výrazný procentuální růst zaznamenala vedle Cupry také značka Seat, která rovněž spadá pod VW Group. Ta vykázala v loňském ruce necelých 290 000 dodaných vozů, a meziroční nárůst je v tomto případě okolo 24 procent. To jsou poměrně slušná čísla, přihlédneme-li ke skutečnosti, že Seat jako značka měl původně skončit, a jeho modely měly být převedeny právě pod Cupru. Tento přesun již částečně proběhl, a to například v rámci modelu Ateca, který je aktuálně dostupný v obou variantách v závislosti na tom, pro jaký trh je určen.Zatímco budoucnost Seatu zůstává i nadále nejistá, Cupra je bezpochyby na vzestupu. Podaří se jí naplnit své cíle i na americkém trhu? Nebo si zde naopak zlomí svůj vaz? To se nejspíš již brzy budeme mít možnost dozvědět.

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Romatika
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Výlet na 1. máje: Nejromantičtější místa České republiky, která byste si neměli nechat ujít

zavřít reklamu
×
Reklama