Spolupráce Volkswagenu a Mobileye by mohla pomoci zdokonalit technologii autonomního řízení

fotografie autora David Vanda publikováno 09.04.2024 07:00
Automotive night vision display

Cílem nově vzniklé dohody mezi společnostmi Volkswagen a Mobileye je především integrace samořídících systémů do v budoucnu vyvíjených vozů v rámci celého koncernu.

Koncern Volkswagen Group nedávno oznámil spolupráci s technologickou společností Mobileye Global, která se zejména v poslední letech stala významným hráčem na poli rozvoje autonomního řízení. Právě tato funkce bude i společným cílem obou firem, které budou usilovat o uvedení nové úrovně samořiditelných automobilů na komerční trh.

Přichází nová éra samořídících automobilů

Volkswagen plánuje využít odborné znalosti a zkušenosti společnosti Mobileye v oblasti softwaru, hardwarových komponent a digitálního mapování, což připravovaným vozům umožní autonomní provoz, a to zejména v konkrétních a dobře zmapovaných oblastech. Elektromobil bude vybaven vysoce výkonnými počítači, kamerami, technologií LiDAR a dalšími senzory, které umožní neustálé připojení do systému a aktualizaci dat a map v reálném čase.

Vysoce automatizovaná technologie řízení společnosti Mobileye je založena na platformách SuperVision a Chauffeur. Ty by měly využívat například automobilky Audi, Bentley, Lamborghini či Porsche spadající do koncernu Volkswagen k rychlému zavedení nových prémiových jízdních funkcí ve více vozidlech s různými variantami pohonu. V balíčku nebudou chybět pokročilé asistenční systémy pro jízdu na dálnici i ve městě, režim automatického předjíždění na víceproudých komunikacích či automatické zastavování na červenou či na značku STOP. Asistence se pak dočkáte i během odbočování na křižovatkách či kruhových objezdech.

Spolupráci si pochvalují obě strany

Oliver Blume, generální ředitel koncernu Volkswagen a společnosti Porsche AG, k této spolupráci uvedl: „Naším cílem je nabízet zákazníkům po celém světě vynikající produkty se špičkovými technologiemi. Nové funkce automatizované jízdy výrazně zvýší pohodlí a bezpečnost. Tyto funkce, které budou přizpůsobeny našim značkám a produktům, učiní z každé cesty osobní a individuální zážitek. Ve společnosti Mobileye máme dalšího prvotřídního partnera, se kterým můžeme tuto automobilovou budoucnost společně utvářet.“

Podobná očekávání má i profesor Amnon Shashua, prezident a generální ředitel společnosti Mobileye. „Jsme hrdí na to, že můžeme úzce spolupracovat s koncernem Volkswagen na tom, aby budoucnost jízdy byla bezpečnější, automatizovanější a uspokojivější. Díky těmto programům vidíme, že Volkswagen Group je lídrem v oboru, který dává pokročilé asistenční technologie pro řidiče s umělou inteligencí do rukou spotřebitelů po celém světě a vyvíjí nové služby využívající autonomní řízení," uvedl v reakci na odhalení dohody s Volkswagen Group.

Cílem nové dohody bude integrace do vícestupňového systému autonomního řízení

Volkswagen a Mobileye aktuálně spolupracují na pokročilých asistenčních systémech pro řidiče. Prvním důležitým milníkem je dosáhnout rozšířených možností autonomního řízení úrovně 2, která spočívá v tom, že řidič může během jízdy občas sundat ruce z volantu, musí však zůstat neustále pozorný. Úroveň 3 by pak měla umožnit vozům dočasně převzít určité úkony během jízdy. Hlavním cílem je pak samořídící systém 4. úrovně, tedy plně autonomní jízda bez nutnosti intervence. Je možné, že se tohoto systému dočkáme například v připravovaném modelu Volkswagen ID Buzz, který by se měl v blízké budoucnosti dočkat sériové výroby.

Mohlo by Vás zajímat

Mustang
publikováno 30. 4. 2024 autor David Vanda

Limitovaná edice Fordu Mustang oslaví 60 let výročí modelu

Majoránka
publikováno 30. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Pěstování majoránky a její využití: Při dodržení několika kroků můžete sklízet 3x za sezonu

Konopiště
publikováno 27. 4. 2024 autor Petr Dostál

Netradiční 1. máj? Užijte si s vojáky nebo romantiku na zámku

zavřít reklamu
×
Reklama