Maserati bude k designu nových vozů využívat umělou inteligenci

fotografie autora David Vanda publikováno 02.05.2024 07:00
Maserati

Tradiční italský výrobce luxusních automobilů Maserati plánuje u navrhování příštích generací vozů využívat progresivnější přístup. Do designu se tak zapojí i umělá inteligence.

Za chystanými změnami stojí Klaus Busse, designový ředitel automobilky Maserati. Busse zastává názor, že kouzlo ikonických modelů jako například 3500GT a MC12 spočívá mimo jiné v tom, že se v nich odrážely návrhářské nástroje tehdejší doby.

Pokrok nelze zastavit. Maserati je toho ukázkovým příkladem

Designéři v 70. letech tak například přešli z původního papírku Vellum na modernější Canson, který dodal nákresům nový nádech estetiky. Papír později nahradily počítače a programy jako Photoshop posílily efektivitu inovací nejen v rámci Maserati, ale také v celém automobilovém průmyslu. Nyní stojíme na prahu další éry, která přináší nástroje umělé inteligence.

Integrací AI tak získávají automobilky jako Maserati silný kreativní nástroj usnadňující designérům celé hodiny až dny práce. Umělá inteligence se již částečně podílela například na vývoji modelu GranCabrio, který vznikl jako spojení lidské a počítačové síly. Moderní technologie tedy výrazně urychlují celý proces navrhování, a posunují Maserati do doby, kterou Busse nazývá kvantovým věkem automobilového designu.

Umělá inteligence dokazuje svůj přínos, stále však naráží na řadu odpůrců

Zapojení umělé inteligence například výrazně sníží počet prototypů pro testování v aerodynamickém tunelu. Počítačové simulace jsou díky pokročilým programům velmi přesné, a plně tak nahrazují experimenty v reálném prostředí. Přesto i někteří pochybují o tom, zda-li spoléhání se na technologie nezbavuje automobily jejich duše. Současný stav, kdy se spolu snoubí efektivita, styl a tradice, však naznačují, že se Maserati ubírá směrem plným vzrušení a inovace. Tento trend lze navíc pozorovat v celém automobilovém průmyslu.

Buducnost AI v automobilovém designu

Technologie jako umělá inteligence a strojové učení mohou být využity nejen v rámci designu, ale i pro zlepšení celkové aerodynamiky, bezpečnostních prvků či uživatelského komfortu. Značky jako Tesla nebo BMW investují velké prostředky do vývoji technologií autonomního řízení a pokročilých informačních a zábavních systémů kde hraje AI klíčovou roli.

Očekává se, že celosvětový trh s umělou inteligencí v příštích letech výrazně poroste ve všech sférách průmyslu, motorismus nevyjímaje. Tento růst půjde ruku v ruce se snahami o elektrifikaci silniční dopravy a vývojem plně autonomního řízení. Maserati je tak možná v této oblasti průkopníkem, rozhodně však není posledním výrobcem automobilů, který se k využití AI v oblasti (nejen) designu uchýlí.

Mohlo by Vás zajímat

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

Pokojové rostliny
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

4 krásné stínomilné pokojové rostliny, které přináší štěstí a mnoho toho vydrží. Máte je doma?

Tesla
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Tesla posílá průlomovou technologii gigacastingu k šípku

zavřít reklamu
×
Reklama