Stellantis a Renault se snaží snížit náklady, aby byly elektromobily dostupné stejně jako spalovací vozy

fotografie autora Jan Nováček publikováno 15.02.2024 16:34
Carlos Tavare

Renault pod tlakem konkurenčních čínských automobilek tvrdě tlačí na snižování nákladů na elektrická vozidla. Snahou je zajistit si u elektromobilů podobné ceny a marže jako u modelů na fosilní paliva.

Evropští výrobci automobilů se snaží vyvíjet dostupnější elektrická vozidla, která jsou prozatím stále dražší než vozidla se spalovacím motorem. Dostupnost elektrických vozidel, společně s nedostatečnou dobíjecí infrastrukturou se stal výraznou překážkou pro širší masové rozšíření elektromobilů.

Poté co společnost Stellantis zveřejnila své výsledky z minulého roku, řekl novinářům generální ředitel Carlos Tavares: „Kdybych byl krátkodobě zaměřený, mohl bych okamžitě zvýšit své prodeje elektrických vozidel jednoduše tím, že bych nechal marže klesnout“.

Díky příchodu levnějších čínských elektromobilů na evropský trh se zvyšuje tlak na evropské automobilky, které budou muset přijít s dostupnějšími modely svých elektromobilů.

Čínská automobilka

Generální ředitel Renaultu, Luca de Meo, řekl analytikům, při otázce na cenu a ziskovost elektromobilů: "Samozřejmě, každý se snaží snížit náklady na elektromobily".

Po zveřejnění výsledků Renaultu za rok 2023 uvedl Luca De Meo, že snižování cen bude jednodušší u menších vozidel, u kterých je možné zmenšit akumulátor, který stále tvoří asi 40 % ceny elektromobilu.

Generální ředitel společnosti Stellantis, Carlos Tavare: „Naším posláním je snižovat náklady tak rychle, jak je to nutné, abychom snížili dodatečné náklady na elektrifikaci a prodávali elektromobily za stejnou cenu jako auta se spalovacím motorem, protože Číňané vědí, jak na to“.

Mohlo by Vás zajímat

Pernštejn
publikováno 23. 4. 2024 autor David Vanda

Česká republika je oblíbenou lokalitou filmařů. Poznáte místa ze stříbrného plátna?

Kontrola vin zdarma
publikováno 26. 4. 2024 autor Jan Nováček

Jak si zdarma zkontrolovat auto před koupí? Ověřte si najeté kilometry, údaje o vozidlu i jeho pojištění

Kopr
publikováno 24. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a kam vysévat kopr pro bohatou sklizeň a jaké rostliny vám za jeho sousedství poděkují?

zavřít reklamu
×
Reklama